Addition – Miami, FL

University of Miami Dining Addition Hecht Entry Elevation from Field

LOCATION: University of Miami, Miami, FL
STATUS: Unrealized – Summer 2012
CLIENT: University of Miami, Aramark Dining
COSTundisclosed
AREA: 22,000 ft2

OVERVIEW

The project involves the strategic addition to an existing set of dining buildings on the University of Miami’s campus. Developing distinct destination dining facilities with identities inspired by regional, campus, and local features. (ex mangroves, parasols) Reinforce connections between interior and exterior spaces. Utilize sustainable technologies and materials guided by LEED design principles. Interiors should be developed to include a variety of seating types and areas to support diversity of student body. Establish exhibition dining focal points with clear lines of sight.

Hecht Stanford Hall

Relocate entrance to face athletic fields; provide distinct architectural entry element with transparency for open views of field areas; reinforce covered walkway along field edge. Develop strategic seating positions within open kitchen area as the premier seating destination. Develop outdoor space between dining and Stanford Residential College as outdoor dining with feature architectural element.

-Terraced Landscape Seating Area

-Revised Entry Sequence Overlooking Practice Field

University of Miami Dining Addition Hecht Exploded Axon of Entry and Terraced Seating

University of Miami Hecht Mahoney Addition Exterior Terraced Landscape Seating

 

 

Mahoney Pearson Hall

Redevelop south building storefront to integrate existing raised landscaped patio into the dining environment. Provide 2 operable environmental barriers to separate interior and exterior with space between to be semi-conditioned. Design to allow easy manipulation of barriers based upon climatic conditions and dining demand to a) expand indoor seating area, b) expand outdoor seating area, or c) define 3 distinct seating zones.

Inspiration for this public event space canopy is derived from the native mangrove trees. The structure is conceived in several layers of striations allowing the shadows cast each day to trace at varying speeds to one another across the floor. The scintillation and density of light creates a specific mood and identity for each seating node. The geometry is a scripted extrapolation using Delaunay triangulation.

-Mangrove Canopy Exterior Seating Feature

-Habitable Mangrove Wall Alcoves

University of Miami Dining Addition Mahoney Mangrove Canopy Exploded Axon

University of Miami Hecht Mahoney Addition Exterior Habitable Wall Light Dappling

University of Miami Hecht Mahoney Addition Interiors Development

University of Miami Dining Addition Mahoney Mangrove Canopy Entry Perspective

——————————————————————————————————————————

ROLE: Concept Designer (Tipton Associates), Sustainable Consultation (Tipton Associates)
TEAM: Darrin Badon, Dustin Bonanno, Chris Washer, Henry David Louth, Ashley Sullivan Hawthorne, Catherine Jordan